ClickCease

CBR Leiden

Als je 16,5 geworden bent, is het mogelijk om te beginnen met je rijbewijs. Vanaf deze leeftijd mag je namelijk beginnen met lessen. Na genoeg lessen gehad te hebben, kan je rijinstructeur je inplannen voor je praktijkexamen. Dit wordt gedaan bij het CBR Leiden.

Het theorie examen bij CBR Leiden

Voordat je een examen bij het CBR Leiden kunt doen, is het als eerste belangrijk om je theorie examen te halen. Dit is namelijk de basis van het autorijden. In het theorie examen wordt er gecontroleerd of je kennis voldoende is om auto te mogen rijden. Dit is namelijk erg belangrijk om goed auto te kunnen rijden.

Het mooie aan het theorie examen is dat je hier al mee mag beginnen voordat je 16 bent. De minimum leeftijd voor een theorie examen is onder de 16. Voordat je mag met rijlessen moet je echter 16,5 zijn. Daarom is het niet altijd even verstandig om zo vroeg te beginnen met je theorie examen. Na 1,5 jaar verloopt het examen namelijk en zul je deze opnieuw moeten doen. Een theorie examen aanvragen kun je doen via het CBR Leiden.

CBR Amsterdam

De onderdelen van het theorie examen

Op het moment dat je een theorie examen gepland hebt, zul je erachter komen dat er verschillende onderdelen zijn die afgenomen tijdens dit examen. Het examen zelf bestaat namelijk uit drie verschillende onderdelen. Dit zijn gevaarherkenning, kennis en inzicht. Om te slagen voor het examen zul je genoeg vragen goed gemaakt moeten hebben.

De gevaarherkenning is een belangrijk onderdeel van de theorie. Tijdens het onderdeel gevaarherkenning is het de bedoeling dat je interessante situaties voor je krijgt en hierbij laten zien dat je weet wat er gedaan moet worden om hierop te reageren. De opties hiervoor zijn remmen, gas loslaten en niets.

Kennis is het kleinste onderdeel. Hierbij is het de bedoeling om de kennis die je geleerd hebt te herkennen en te benoemen. Hierna heb je nog inzicht. Inzicht is het toepassen van de theorie die je gehad hebt. Op die manier is het de bedoeling om de juiste beslissingen te maken.

De hoeveelheid fouten

Op het moment dat je je theorie examen af wil leggen, zijn er maar een bepaalde hoeveelheid fouten die je mag maken. Als je meer fouten hebt, ben je gezakt en moet je het examen opnieuw maken. Daarom is het belangrijk om bij elk onderdeel voldoende te halen.

Het eerste onderdeel bestaat uit 25 vragen. Van deze vragen mag je er maximaal 12 fout hebben. Dit houdt in dat je meer dan de helft van de vragen goed moet beantwoorden. Dit is het onderdeel met het meeste ruimte voor fouten.

Het tweede onderdeel is kennis. Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen. Hier mag je maximaal 2 fout hebben. Het laatste onderdeel is inzicht. Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen. Van deze vragen mag je maximaal 3 fout hebben.

De tijd voor het theorie examen

Je hebt niet oneindig de tijd voor je theorie examen. Voor een normaal theorie examen heb je in totaal 30 minuten om het examen te maken. Voor het gevaarherkenning gedeelte krijg je 8 seconden per vraag om deze te beantwoorden. Als je de vraag niet binnen deze tijd beantwoord, is deze fout.

Bij het kennis en inzicht gedeelte heb je geen tijd per vraag waar je je aan moet houden. De tijd kun je hier zelf indelen. Je hebt ongeveer 8 minuten voor kennis en 16 minuten voor inzicht.

Als je klaar bent met je theorie examen, zul je hier direct de uitslag van krijgen. Binnen een kwartier krijg je ook de uitslag per mail binnen met een uitslagformulier. Op dit formulier kun je zien wat je goed en fout hebt gedaan.

De tussentijdse toets

Op het moment dat je je theorie examen gehaald hebt, is het mogelijk om bij het CBR Leiden voor je tussentijdse toets op te gaan. De tussentijdse toets kun je zien als een soort proefexamen. Hierbij krijg je namelijk alle onderdelen hetzelfde als het normale examen. Echter kun je niet slagen of zakken hiervoor. De tussentijdse toets is vooral om te wennen aan een examen.

Wel kan de examinator die je voor je tussentijdse toets vertellen wat je nog kunt verbeteren. Dit kun je vervolgens tijdens je rijles aanpakken. Ook is het mogelijk om vrijstelling te krijgen voor je bijzondere verrichtingen. Als deze op de juiste veilige manier zijn uitgevoerd, kun je hier vrijstelling voor krijgen. Dit houdt in dat je op je examen geen bijzondere verrichtingen meer uit hoeft te voeren.

Het praktijkexamen

Als je rijinstructeur denkt dat je klaar bent om voor je examen op te gaan, kan hij of zij een datum inplannen bij het CBR Leiden voor je praktijk examen. Dit is het examen waarbij je af zult rijden. Dit examen zal ook bepalen of je klaar bent voor je rijbewijs of niet.

Bij het CBR in Leiden zul je als eerste kennis maken met je examinator. Deze legt je kort uit hoe het examen gaat en controleert je gegevens. Zo wordt de uitnodiging van het CBR Leiden, je ID, het bewijs dat je je theorie hebt gehaald en je zelfreflectie gecontroleerd.

Voordat je het examen af mag leggen, moet je eerst een ogentest doen. Bij deze ogentest hoef je alleen maar een kenteken van een auto die een eindje weg staat op te lezen.

Hierna mag je beginnen met de examenrit. Deze rit duurt gemiddeld 35 minuten om te voltooien. Het grootste gedeelte van deze rit rij je op de aanwijzingen die je examinator je geeft. Op het einde moet je nog een stukje rijden met het navigatiesysteem. Dit stukje rij je vaak terug naar het CBR Leiden.

Als je geen vrijstelling gekregen hebt voor de bijzondere verrichtingen, zul je deze moeten doen tijdens de rit. Hierbij zal je examinator uitleggen wat hij of zij wilt dat je gaat doen en waar je dit kunt doen.

Registration

Forgotten Password?

Winkelwagen
Open chat
Hey, kan ik je ergens mee helpen?