ClickCease
geldigheid auto theorie

Alles over de geldigheid van je auto theorie

Steeds vaker krijgen we vragen over de auto theorie en de geldigheid ervan. Het blijkt niet altijd even duidelijk te zijn wat hier precies de regels van zijn en hoe dit allemaal in elkaar zit. Theorie Ster gaat je daarom in deze blog antwoord geven op deze veel voorkomende vragen. Zo weet jij tenminste wat je kan verwachten van je rijlessen en weet je hoelang je precies hebt om je rijbewijs te halen.

Hoelang is mijn auto theorie geldig?

Je auto theorie is in totaal 1 ½ jaar geldig. Deze datum begint af te lopen op de dag dat je jouw theorie behaalt. In principe zou dit voldoende tijd moeten zijn om je rijbewijs te halen, maar we raden je wel aan om zo snel mogelijk te beginnen met de rijlessen. Onze auto theoriecursussen zorgen ervoor dat jij razendsnel je theorie haalt en bereiden je al voor op de praktijk. Je kunt deze cursussen gemakkelijk online oefenen via onze website.

Wat kan ik doen als mijn auto theorie niet meer geldig is?

Het kan gebeuren dat je niet binnen 1 ½ jaar je rijbewijs haalt. Dit betekent dat je auto theorie vervalt en heeft als gevolg dat je opnieuw dit examen moet behalen. Om dit te doen, dien je weer naar het CBR te gaan voor een officiële toets af te leggen. Hierbij komen ook weer de kosten van het theorie-examen bij kijken. Direct na het afleggen van het examen krijg je de uitslag. Bij een eventueel herexamen van je auto theorie, raden wij je aan op tijd te beginnen met leren. Houd hierbij rekening met minimaal een maand vóór de officiële toets dag. Op deze manier heb jij genoeg tijd om de verschillende oefentoetsen van Theorie Ster te oefenen. Jouw kans op slagen zal hiermee drastisch verhoogd worden. Wil je nog meer zekerheid? Ga dan voor ons 100% geslaagd dagcursus pakket.

Wanneer is een theorie-examen geldig?

Alleen als het examen plaats vindt bij een officiële locatie van het CBR, wordt het theorie-examen als geldig gezien. Je theorie-examen maken op een andere locatie, zal ervoor zorgen dat deze niet officieel wordt erkend. Verder bestaat het theorie-examen altijd uit de volgende indeling:

  • Gevaarherkenning: 25 vragen, waarvan je er minimaal 13 goed moet hebben tijdens je examen.
  • Verkeersregels & inzicht: 40 vragen, waarvan je er minimaal 35 vragen goed moet hebben om te slagen.

Heb je meer vragen over de geldigheid van je theorie-examen? Stel je vraag dan aan ons via het contactformulier.

Hoe zorg ik dat mijn theorie geldig blijft?

Als je zeker wilt zijn over de geldigheid van je theorie-examen, raden wij je aan om zo snel mogelijk te beginnen met het volgen van rijlessen. Op deze manier zal je sneller leren autorijden en kan je dus eerder je praktijkexamen doen en je rijbewijs halen. Bovendien geeft vroeg starten met rijlessen volgen, jou meer rust. Hierdoor kun je dus ook beter je focus behouden tijdens het volgen van deze rijlessen.

Is mijn theorie langer geldig als ik langdurig ziek ben?

Nee. Als je langdurig ziek bent, zal je theorie niet langer geldig zijn. Het CBR is hier zeer duidelijk over op de website en geeft aan dat de geldigheid van je theorie-examen altijd maar maximaal 1 ½ jaar bedraagt, ongeacht de situatie. Mocht je door ziekte dus niet binnen 1 ½ jaar je rijbewijs kunnen behalen, dan betekent dit dat je opnieuw je theorie-examen moet doen. Om deze nare situaties te voorkomen, is het dan ook belangrijk om op tijd te beginnen met het volgen van praktijklessen. In de meeste gevallen kun je namelijk binnen een half jaar tot maximaal een jaar je rijbewijs halen, en heb je dus geen last meer van de stress van een verlopen, behaald theorie-examen.

Nog meer onduidelijkheden over de geldigheid van je theorie-examen

Niet alleen toekomstige automobilisten weten het antwoord op vragen als “Hoe lang is je auto theorie geldig?” niet, óók voor motorrijders en bromfietsers kan dit namelijk onduidelijk zijn. Toch bestaat hier geen uitzondering op en blijven de regels hetzelfde. Je theorie gedeelte is maximaal 1,5 jaar geldig en zolang heb je dan ook de tijd om je rijbewijs te halen. Lukt dit niet binnen 1,5 jaar? Dan mag je geen praktijkexamen afleggen en moet je eerst je theorie opnieuw halen. Begin daarom op tijd en bespaar je deze stress. Je zult hierdoor niet alleen beter gefocust blijven, maar zul je ook merken dat je rijbewijs binnen 1,5 jaar halen goed te doen is.

Registration

Forgotten Password?

Winkelwagen
Open chat
Hey, kan ik je ergens mee helpen?